mami alvászavar

Hogyan tudod megszüntetni az alvászavart?
Gyakorlati és praktikus tanácsokat , egyszerű technikákat adok a kezedbe, hogy megszűnjön az alvászavarod.
Kérdezz, fejtsd ki a véleményed!

Friss topikok

2008.10.16. 17:36 mamijolalszik

Aludj jól, hogy sokáig élj!

A minap azt olvastam a nana oldalán, hogy tudnak 10 okot arra, amiért nem érdemes megrövidíteni a szundikálást. Élvezettel nyálaztam a szöveget, szinte hajtogattam volna a kis fecniket, ha jegyzetfüzetként adták volna a kezembe. Néha mosolyognom kellett, mert olyan általánosságokat írtak, hogy egy második osztályos is lekörözné őket. A képzeletbeli margó helyett itt fűzöm hozzá a megjegyzéseimet a 10 okhoz.

1. Azt írták például, hogy "az alvás létfontosságú ahhoz, hogy az elméd normálisan működjön". Ez igaz. Aludj jól, hogy sokáig élhess!   Mindenki tudja. Vagy mégsem? Vagy tudja ugyan, de halvány dunsztja sincs, hogyan juthatna el a hőn áhított pihentető alvásig? Na, erre kellene gombot varrni, kedves nana! (http://www.nana.hu/index.php?apps=cikk&cikk=40537)

2. Azt is olvastam, hogy "Ha nem alszol eleget, akkor zsémbes és rütelmetlen leszel". Hát, tapasztalatból mondom, ebben is teljesen egyet kell értenem Anonym szerzőjükkel. Viszont már bocsánatot kérek, miért gondolják, hogy a keveset alvó zsémbesek, nem gondolnak szegény családjukra? Boldogan aludnának, ha tudnának...

 3. És mit kezdjek Loughborough Egyetem alváskutató központjának tanulmányával? Eszerint "ahány órával kevesebbet alszunk, mint az átlagosan szükséges nyolc óra, annyiszor egy ponttal csökken az IQ-nk, amíg be nem hozzuk a lemaradást. Képzeld el egy hajtós hét után…" Elképzeltem. Holnaptól gőzerővel alszom, hogy több legyen az IQ-m. Vagy inkább az EQ-ra gyúrjak? A kutatók jó része szerint az érzelmi intelligencia fontosabb, mint az ismeret-logika Q-ja. De ha nem tudom behozni a kimaradást, akkor ilyen maradok? Itt állok mondjuk végtelenített 100-as, vagy 90-es IQ-val? Esetleg egyszer elfogy az IQ-m?

4. Gyönyörű a négyes pont megállapítása: "Ha nem alszol eleget, nem tudsz megfelelően koncentrálni a feladataidra, elfelejtesz dolgokat, és nehezen hozol meg racionális döntéseket." Ez annyira triviális, hogy kuncognom kell. :)
5. Érdekes megállapítás a következő: "Amikor a szervezetednek alváshiánya van,a tápanyagokat sem dolgozza fel rendesen, és ez könnyen vezethet szükségtelen hízáshoz. Ráadásul az ébren töltött órák miatt valószínűleg nagyobb mennyiséget is fogsz elfogyasztani." Innentől, ha valamelyik barátnőm panaszkodik a felszedett kilókra, meg fogom kérdezni, hogy alszik-e eleget. És azt is, hogy esténként mit nassol. :)
6. Ez viszont valóban elgondolkodtatott: "Kutatások bizonyítják, hogy az alvás mennyisége hatással van arra, meddig fogsz élni – mégpedig nagyobb hatással, mint az, hogy hogyan táplálkozol, mennyit edzel, vagy milyen örökletes hajlamaid vannak." Tehát lányok, aludjatok, ha sokáig akartok élni! Aludjatok az életetekért! :) De ha ugyanezt mondanák mondjuk egy mániákus depresszióban szenvedőnek, akkor az vagy körbe röhögné őket kínjában, vagy egy husángot keresne... Nem mindegy tehát az aktuális életszituáció, amikor ilyen bölcsességeket osztanak meg az emberekkel!
7. Az, hogy a "nem elegendő alvás az immunrendszerre is káros hatással van:  legyengül tőle, és sokkal hajlamosabbakká válunk a betegségekre." nem tudom mennyiben magyarázza a magyar lakosság általános egészségi állapotát. A fáradtsággal egyenes arányban nő a frusztráltság - ez fix, viszont az állandósult fáradtság lenne a magyarázat az immunrendszer gyengüléséért? Hát ez kicsit erős túlzás - úgy vélem. Szerintem az immunrendszer leginkább a táplálkozási szokásaink és a helytelen életmód következtében gyengül meg. Bár, a helytelen életmód része az is, hogy keveset mozgunk, sokat ülünk, hol az irodában, hol a tv előtt és későn fekszünk le. Akkor is tele a fejünk fullasztó és idegesítő gonolatokkal. Mostanában gondolom sokak aggódnak a világválság miatt. Mi lesz, ha az ő munkahelyük is becsődöl? Mi lesz a kölcsönnel? Hogyan lesz tovább? Azt gondolom új korszakot élünk. Nem most kezdődött már, hanem vagy 20 éve. A régi rendszer eresztékei lazulnak. Nem működik végtelenségig az önkizsákmányolás, a régi gondolatminták elavultak, paradigma váltás kellős közepén vagyunk. Viszont praktikusan ezt részben stresszként éljük meg, erre jön az aggodalom, az idegesség, párosulva a kialvatlansággal, és a rossz minőségű táplálékkal így, ez a komplex rendszer már valóban felelős lehet az immunrendszer gyengüléséért. Halkan jegyzem meg, hogy a gondolataink azok, amelyek igazán meg tudnak betegíteni és gyógyítani...De erről majd egy másik bejegyzésben.
8. "Az állandó fáradtság idegességet, aggódást, szorongást vált ki az emberből, és sokkal nehezebben veszed így a hétköznapi stresszt és és az akadályokat." Tipikusan tyúk vagy a tojás kérdése ez. Úgy érzem, előbb van az idegesség, aggodalom, szorongás, és ennek a következménye a kevés, vagy nem megfelelő minőségű alvás. Az idegesség, szorongás és aggodalom viszont a gondolkodásunk egyenes következménye.
9. A nana szerint a „szépítő alvás” kifejezés azért is találó, mert "az éjszaka az az idő a bioritmusunk szerint, amikor a bőrsejtek megújulnak  – ugyanez vonatkozik a hajra is. A fáradt arc pedig nem annyira menő, és főleg nem elegáns." Bizony nem elegáns a fáradt arc. Erre való a sminkkészlet és a korrektor. :) Komolyra fordítva a szót, érzésem szerint az arcot az öröm, a nevetés és a szeretet érzése szépíti meg a leginkább. Ha fáradtan kelsz, hallgass bele kedvenc humoristád előadásába, vagy olvass vidám sztorit. Garantáltan jobb kedved lesz tőle, mint ha a híreket hallgatod! Esetleg járj el hahota klubba. Én is megyek a jövő héten, majd megírom milyen volt.
10. Viszont a tizes ponttal teljesen egyet értek: "Egy komolyabb alváshiány ugyanolyan hatással bírhat, mint az alkohol: megnöveli a reakcióidőt. Képzeld el, milyen veszélyes lehet ez, amikor autót vezetsz, gépekkel edzel, vagy bármi más olyan tevékenységet végzel, amihez koordináció és koncentrálás szükséges." Amikor a Harmónia Fittnessben edzünk, az edzőink folyamatosan kérik, hogy aki nem elég összeszedett, a következő gyakorlatot lassan végezze, vagy csináljon egyszerű feladatsort. Ők is számtalanszor elmondják, hogy a dekoncentráltan végzett gyakorlat közben történik a legtöbb baleset.
 Hogyan tudsz jól aludni? A legegyszerűbb módszer arra, hogy elcsendesítsd a párbeszédet az elmédben, ha a légzésedre figyelsz. Először elkalandoznak majd a gondolataid. Azon kapod magad, hogy főzöl, vagy gondolatban korholod a párod, álmodozol, a legutolsó film jár a fejedben, amit az előbb néztél stb. Semmi pánik! Vidd vissza a figyelmed a légzésedre. Lélegezz mélyen és nyugodtan, ettől magad is megnyugszol, és jó esetben elálmosodsz. Ennyire egyszerű volna? Hát persze! A valóban jó dolgok mindig egyszerűek. :)
 
Kapcsolódó cikkek:

 http://mamijolalszik.blog.hu/2008/08/06/miert_kellene_kozel_azonos_idopontban_lefekudni#more604105

http://mamijolalszik.blog.hu/2008/08/21/rem_3#more625398

3 komment

Címkék: alvás alvászavar életmód szokások egészséges alvási


A bejegyzés trackback címe:

https://mamijolalszik.blog.hu/api/trackback/id/tr82717362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.10.16. 20:54:36

Jó éjt mindenkinek, én megyek aludni. Nem az itt javallottak szerint, csak úgy szimplán. Elfáradtam a mai várakozásban. Részletek a blogban. Meg egy kis vita a barátnőmmel, nekem elég ennyi altatónak, és alapnak egy rossz álmokkal gazdag éjszakához, hogy aztán hajnali 5 fele megébredjek, mikor 6kor is ráérnék.

Perillustris 2008.10.16. 23:33:08

"mint az átlagosan szükséges nyolc óra"

Átlagosan. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy van, akinek 6-7 óra is elég, míg valakinek a 9-10 sem.

Szerencsés helyzetben az ember tisztában van a sajátjáéval.

FreeChoice Magazin · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.10.17. 17:44:11

Nem kell mindent készpénznek venni amit olvasol! ;)
Gyakran vitázni sem érdemes, bár néha én sem tudom türtőztetni magam! ;)

FCM
süti beállítások módosítása