mami alvászavar

Hogyan tudod megszüntetni az alvászavart?
Gyakorlati és praktikus tanácsokat , egyszerű technikákat adok a kezedbe, hogy megszűnjön az alvászavarod.
Kérdezz, fejtsd ki a véleményed!

Friss topikok

2008.09.29. 23:31 mamijolalszik

Tudatos térrendezés a jó alvásért!

 Konkrétumok 2. 

 
Az alapkérdés maradt. Bár tudom most már, ha egyszer belefogok a saját lakásom tudatos átrendezésébe, először lomtalanítani fogok, aztán megtisztítom a teret. Csak ezután kezdem el átgondolni szobáról-szobára mit kellene másképp elhelyezni. A Feng Shui Iskolák titkai című könyvében Halzer Dorottya részletesen ír a rendszerről, számtalan konkrét, mai magyar (saját) példát felvonultat a könnyebb érthetőség kedvéért.
 
Melyik szoba legyen a háló?
 
- Befolyásolja-e az alvásunk minőségét, hogy melyik szobát választjuk hálónak?- kérdezem Dorottyától.
- A bejárattól lehetőleg a legtávolabbi részeken alakítsunk ki Feng Shui térrendezés  hálószobát, - magyarázza - ezzel is biztosítva nyugalmunkat, intim szféránk megőrzését. A bejárat közeli hálókban nehezen tudjuk kipihenni magunkat, hiszen a beáramló energia inkább feltölt, mint békés alvásra csábít. Óvakodni érdemes továbbá a bejárathoz közeli hálószoba kialakítástól, mert ha az érkező vendégek azonnal a hálónkat látják, akkor könnyen folynak bele magánéletünk olyan részeibe is, melyet nem kívánunk. Ilyen elrendezésnél gyakoribbak az egészségügyi panaszok és a fáradékonyság.
- Ha már elrendeztük a szobákat, kijelöltük hol legyen a háló, hol a nappali, hol a gyerekszoba, mit tudunk tenni?
- A hálószoba elhelyezkedése sok tilalommal párosul, melyeket érdemes alaposan megfontolni, mielőtt otthont építünk, vásárolunk vagy nagyobb átalakításba kezdünk. . Csak, ha semmilyen más lehetőségünk nincs a kedvezőbb hálószobára, akkor ideiglenes megoldásként alkalmasak a javasolt ellenszerek. Tehát:
 
Ne jelöljünk ki hálószobát:
 
1.      Garázs vagy raktár felett
2.      Vécé alatt, felett, mellett, vagy szemben
3.      Konyha alatt, felett, mellett vagy szemben
4.      Nappaliban
5.      Hentes, temetkezési vállalkozó, hentes, zenés bár felett
6.      Zajos főút, utca mellett
7.      Szemétgyűjtő felett
8.      Közvetlenül hosszú folyosó végén.
 
Korrekciós lehetőségek
 
Ha most mégis garázs, vagy raktárfelett van a hálószobánk, ellensúlyozhatjuk a kedvezőtlen hatásokat, ha legalább két, élő növényt helyezünk el a szobánkban, hogy megszűrjék a
levegőt a káros energiától. A növények legalább 2 méter távolságban álljanak fejünktől.
 
Ha jelenleg Vécé alatt, felett, mellett vagy szemben van a hálónk helyezzünk bagua tükröt a vécére.
 
- Mégis milyet?
- A bágua tükör formájáról is írok A Feng Shui iskolák című könyvemben- válaszol Dorottya.
- Na és ha a konyha alatt, felett, mellett vagy azzal szemben van a hálószobánk?
- Ezt ideiglenesen orvosolhatjuk azzal, ha mindig zárjuk a háló ajtaját. Az evésre csábító és hízást
okozó ételszagok kiküszöbölésére használjunk nyugtató illatokat, melyek javítják az alvást is.
- A leggyakoribb elrendezés – újabban-, hogy a nappali hálószobaként is funkcionál. Ilyenkor mi a teendőnk a Feng Shui elvei szerint?
- Ennek az elrendezésnek lehet átmeneti ellenszere a hálófülke leválasztása. Intim, zárt szférát kell létrehoznunk, ha pihenni szeretnénk és a személyes terünket is meg szeretnénk őrizni.
- A hentes, és a temetkezési vállalkozás, szerintem sokkal ritkább, mint az, hogy a földszinten kávéház, étterem, vagy zenés bár üzemel. Pláne itt, a fővárosban.
- Ennek egyetlen ellenszere lehet – mondja ellentmondást nem tűrően Dorottya- a költözés! Ha nem megoldható, legalább csendesebb szoba választása az adott lakásban.
- Most, hogy mondod, mi is ezt választottuk. Egy időben a belső kerület szórakozó negyedének egyik forgalmas utcájában laktunk, alattunk konyha működött. Ha épp nem volt gyomorforgató szag a lakásban, akkor a hajnali ordítozásra ébredtünk. Rugdosták az üvegeket, torkuk szakadtából énekeltek. Alig vártuk, hogy eljöhessünk onnan..
- Nem csodálom. A zajos útra nyíló háló igen sok bosszúság forrása lehet. Még egy megoldás van, olyan ablakok szereltetése, amelyek kirekesztik a zajt.
- A szemétgyűjtőt is említetted. Hogyan is lehet szemétgyűjtő felett háló?
- Gondolj csak a panel házakra. Ott nem ritka, hogy az emeleti lakásokban a hálószobát, épp a szemétgyűjtő felett jelölik ki. Egyébként itt ugyanaz az ellenszer működik, mint a garázs esetén. 2 virág 2 méterre a fejtől.
- Ha jól látom, a lista utolsó szerepén a hosszú folyosó végén lévő háló tilalma.
- Ennek ellenszere a folyosó közepére felakasztott metszett kristály. Részletes leírását szintén a könyvemben tárgyalom. Ebben az esetben is fontos, hogy a háló ajtaját mindig tartsuk zárva.
- Sok lakberendezési fórumon láttam kuriózumként megjeleníteni olyan elrendezést, amikor a hálószobában helyet kap egy fürdőkád. Gusztusos fények, hívogató gyertyák, keleti hangulatot árasztó légkör. Mi erről a benyomásod?
- A leghelyesebb elkerülni, még azt is, hogy a hálóból közvetlenül fürdőszoba vagy vécé ajtaja nyíljon, nemhogy egy szobában legyenek. Bár mai zaklatott korunkban, mikor annyi mentális zavarral élő személy van a Földön, nem csoda, hogy mi a trendi. Manapság megfigyelhető, hogy a lakberendezésileg és a belsőépítészetileg divatos megoldások javarésze Feng Shui szempontból a legerősebb lelki problémákat tükrözik, energetikailag pedig hatalmas gondokat okoznak.
 
Dolgozó sarok gondok
 
- A kis lakásokban rendszerint a hálószoba egyik sarkát rendezik be dolgozósaroknak. A közkedvelt lakberendezési áruház is kínál számtalan ötletet ennek megvalósítására.
- A hálószobában soha ne rendezzünk be dolgozósarkot – mondja a Feng Shui tana.. Ugyanis így munka közben a pihenésre áhítozunk, míg pihenéskor az el nem végzett munka frusztrál bennünket. Leghelyesebb tehát elkerülni, vagy ha így van, megszüntetni. Ha ez teljességgel lehetetlen, akkor állítsunk paravánt, térelválasztó bútort, hogy különválasszuk ezeket a funkciókat. Arra törekedjünk, hogy az ágyból ne lássuk a dolgozórészt és fordítva.
Tévével, vagy nélküle?
 
- Kritikus téma a tévé a hálószobában. Kényelmes ágyból tévézni…
 - A tévé a Feng Shui szabályai szerint nem a hálóba való. Ha már mindenképpen ragaszkodunk kedvenc társunkhoz, - mert egy idő múlva emberek helyett a tévé válik azzá -, akkor hagyjuk. Azonban a következők valamelyikét alkalmazzuk negatív hatásai kiküszöbölésére. Készítessünk vagy vásároljunk olyan bútort, melybe éjszakára bezárhatjuk a tévét. Ha erre nincs pénzünk, akkor takarjuk le egy valódi selyemből készült kendővel a készüléket. A gondosabbak jól teszik, ha a konnektorból is kihúzzák a csatlakozóját. Ugyanis az elektromos tárgyak elektroszmogot bocsátanak ki, már akkor is, ha csak a konnektorba vannak bedugva. Nem beszélve arról, hogy működés közben ez a hatás még fokozottabb. Zaklatott idegállapotot, depressziót, túlzott ingerlékenységet, felpörgetettséget, fáradékonyságot, általános érdektelenséget, energiahiányt, szexuális vágy csökkenést, impotenciát és még számtalan egészségügyi problémát egyaránt okozhatnak. Ma,mikor a háztartások dugig vannak a különféle elektromos ketyerékkel, és már a kenyér szeletelést is gép végzi helyettünk, kár csodálkozni az általánosan tapasztalható negatív lelki állapotú emberek sokaságán.
 
A következő részben megvizsgáljuk az ágyak elrendezésének módjait
 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://mamijolalszik.blog.hu/api/trackback/id/tr52678627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lizi 2008.10.02. 07:41:22

nagyon jót mosolyogtam azon, hogy milyen lenne az ideális hálószoba, és most milyenben alszunk! hát a lehetőségekhez képest jó, tv nincs benne, se dolgozósarok. se semmi más, mert egy másfél szobás lakás félszobája. az egyik fala a konyha a másik a wc-vel közös.
Alattunk hentes, nagyforgalmú út, bolt, kocsma. plusz a hentes riasztója sűrűn bekapcsol, ma 5-kor és 6-kor is ezt tette hajnalban.
hát, ez van.:)

Moni · http://mamijolalszik.blog.hu 2008.10.02. 18:48:26

Szia Lizi!

Hát, nekünk is kell majd némi tanácsadás, ami a hálószobát illeti. A szívem szerint ágyat cserélnék azon nyomban.
Régebben alattunk hideg büfé üzemelt. még azt a bűzt! Amikor este halat sütöttek a másnapi halsalátába, azt csak a máj fanyar bűze tudta überelni!
De amikor eldöntöttük, h eladjuk a lakást, és én programoztam rá, akkor nagyjából úgy ment, mint a karikacsapás!
Most azért együttérzek veled. Elég lenne a nagyforgalmú út is...
süti beállítások módosítása