mami alvászavar

Hogyan tudod megszüntetni az alvászavart?
Gyakorlati és praktikus tanácsokat , egyszerű technikákat adok a kezedbe, hogy megszűnjön az alvászavarod.
Kérdezz, fejtsd ki a véleményed!

Friss topikok

2008.08.06. 21:23 mamijolalszik

Miért kellene közel azonos időpontban lefeküdni?

Ahogy a gyerekeinket minden nap közel azonos időpontban fürdetjük, mesélünk nekik, majd elbúcszúzunk Tőlük "Jóéjt puszit" küldve nekik, úgy magunknak is ki kellene napirendet alakítani.

De hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? Amikor letesszük aludni a kicsit, elindul a próbálkozás időszaka. (Ez egy optimista forgatókönyv. Ismered? Éled?)

- Csak szomjas vagyok...  - slattyognak az apró talpak. Ez onnantól indul, amint tudnak beszélni és kimászni az ágyukból.

- Csak pisilnem kell! - felkiáltással bármikor kijöhetnek, hiszen az már derék dolog, hogy kijönnek. A nagyobbak csak épp odavetik - mentegetőzésként, aztán valahogy kinn felejtik magukat a nappaliban.

- Csak azt akarom mondani...ÖÖÖ - ez is arról szól, hogy ne legyen még vége a napnak.

Tudod a leszerelési technikákat? Ha nem, szólj hozzá!

Te már épp belemelegednél egy jó könyv olvasásába,(legalábbis vágyad szerint)  esetleg főzöd a másnapi ebédet, mosogatsz, teregetsz, próbálod eltakarítani a romokat(gyakorlat). Vagy próbálsz intimnek közel sem látszó beszélgetésbe elegyedni a pároddal. Az erotikusnak nevezhető kézfogásnál tartotok, amikor jön a slattyogás. Megnéznél végre egy jó filmet, s már a kezdeti képkockák futnak, amikor jön a Csak pisilnem kell! - kezdetű felkiálltás. Amikor először fut végig a program, még kedvesen intézkedsz, hiszen közel van a lefekvés ideje. Amikor már a 3. körnél tartotok, s a testvérek egymást túllicitálva csinálják ezt, egyre dühösebb leszel, hogy nem tudsz eltölteni egy kis időt sem egyedül.

Szóval, amikor már valóban a Te időd jön, akkor már jóval elmúlt tizenegy. Netán éjfél. A normál napirended szerint éjfél körül szoktál elaludni. De ma valahogy nem megy. Csak forgolódsz. Fél egykor már valóban ideges leszel, mert annyira, de annyira szeretnél aludni.

Mit csinálj?

Először is igyál egy pohár vizet, mert az oldja a stresszt. Aztán feküdj vissza és gondold át a napod. Reggeltől estig. Részletesen. Milyen kedvvel ébredtél reggel? Mi történt veled délelőtt? Mit terveztél mára? Teljesült? Hogyan.

Ez a napi áttekintés unalmas, mert megélted már egyszer. Az mondják az okos kutatók, hogy ha a holnapon ábrándozol, akkor felcsigázott állapotba kerülsz, netán túlfűtött hangulatba keveredsz, így garantáltan felmegy az adrenalin szinted, és nem tudsz órákig elaludni. Viszont, ha az aznapi eseményeket gondolod végig, akkor mint napi rutint pörgeted át magadon a történéseket, így egyrészt megnyugszol, másrészt belealszol.

 

A napokban igyekszem írni arról, mi történik, ha felborul a bioritmusod.

 

Addig is jóéjt, szép álmokat!

1 komment

Címkék: alvászavar napi ritmus technikák ellenszere álmosító


A bejegyzés trackback címe:

https://mamijolalszik.blog.hu/api/trackback/id/tr46604105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNGY 2020.08.23. 23:14:58

A tanévkezdés kapcsán közleményben hívja fel a figyelmet a gyermekek megfelelő alvásának fontosságára a Magyar Alvás Szövetség.

Az információ felhasználható.

Üdvözlettel,

Magyar Alvás Szövetség/2020. augusztus

G. Németh György, elnök

További információ: gngy@gngy.eu

ALVÁS ÉVE 2020 - ÚJ ALVÁSI RUTIN - A TANÉVKEZDÉS ELÉ

A COVID-vírus következményei és a nyári életmód jelentősen megváltoztatták a gyermekek alvási rutinját. Időtartamában, ütemezésében és körülményeiben is fel kell készítenünk őket a megfelelő alvásra, hogy képesek legyenek a mindennapi koncentrálásra, és testi és lelki higiéniájuk összhangjának a kialakításával megfeleljenek az új kihívásoknak.

Az alvás jelentősen befolyásolja minden gyermek egészségét,hatással van a testi és a lelki fejlődésükre. A megfelelő alvásidőtől megfosztott gyermekek hátrányba kerülnek az egészségesen alvó társaikkal szemben, a rossz alvás megváltoztatja a mindennapi életüket, teljesítményük csökken, érzelmileg labilisabbá válnak és érzékenyebbek a betegségekre. A különböző korú gyermekeknek különböző mennyiségű alvásra van szükségük. A három és öt év közöttiek 10-13 óra, a hat és tizenkét év közöttiek 9-12 óra, a tizenhárom és tizennyolc év közötti gyermekek/ifjak 8-10 óra alvást igényelnek. A rossz vagy a nem megfelelő alvás hangulati ingadozásokhoz, viselkedési problémákhoz vezethet, károsítja a gyermekek mentális egészségét és érzelmi stabilitását, amelyek jelentős hatással vannak a tanulási képességeikre. A Magyar Alvás Szövetség felhívja a figyelmet a gyermekek és fiatalok kora reggeli kényszer ébresztése (bölcsődei, óvodai, iskolai korai műszakkezdés) egészségügyi következményeinek, káros hatásainak a mérséklésére. (Információ és részletek: Magyar Alvás Szövetség, napialvas.hu).
süti beállítások módosítása