mami alvászavar

Hogyan tudod megszüntetni az alvászavart?
Gyakorlati és praktikus tanácsokat , egyszerű technikákat adok a kezedbe, hogy megszűnjön az alvászavarod.
Kérdezz, fejtsd ki a véleményed!

Friss topikok

2008.10.11. 00:02 mamijolalszik

Tudjátok mi okozhat alvászavart?

Nehezen tudsz elaludni. Már kaparod a falat. Éjjel felriadsz és nem tudsz visszaaludni. Hiába feküdtél le éjjel, már hajnalban kipattannak a szemeid. Tudod miért?  Elgondolkodtál már az életritmusodon? Valaha kivülállóként megnézted mit csinálsz délután öt és éjfél között? Ha eddig nem lettél volna teljesen tisztában vele miért alakul ki az alvászavar, akkor álljanak itt a kutatások bizonyítékai:

Először kell megemlíteni a túlterhelést. Ja, hogy már régen fel sem tűnik, hogy munka után otthon sem Tudod mi okozhat alvászavart?  hagysz időt magadnak a lazításra? Hogy zavar a mosogatni való? Kupacokban áll a szennyes? Be is kellene vásárolni valakinek? Ó, a gyereket is ki kell kérdezni, ott a vacsorakészítés, a fürdetés. Esetleg hazahoztál némi munkát otthonra?

 

- És nem veszed észre, hogy nem adtad meg magadnak, amit megérdemelsz... Mit érdemelsz meg? Azt, hogy adj időt magadnak! Amikor például hazaérsz, amíg "át nem zsilipelsz" ne hagyd, hogy megrohanjanak. Szoktasd rá a családod arra, hogy tartsák tiszteletben az igényed. Először csak annyit, hogy amíg le nem pakolsz, esetleg át nem öltözöl, ne ömlesszenek rád semmit.

Később talán érdemes lesz majd átgondolni a családi teendőket és a felelősöket. De ez már egy másik történet - ahogy Tolkien szokta írni.

Másodszor meg kell említeni a pszichés problémákat. Meggyőződésem, hogy ezek zömét azért csináljuk, mert vagy a múlt sérelmein rágódunk, vagy a jövőtől félünk. Egyetlen hatékony módot ismerek arra, hogy leállítsam a jövőtől való aggódást és a múlt fájdalmait ismét átéljem, ha a jelenben elkezdek csinálni valamit. Mindegy, hogy olvasok, vagy zenét hallgatok vagy sütök egy sütit. A lényeg hogy a jelenben csináljak valamit, ami jól esik. Majd erről is írok bővebben - máskor.

Aztán ok lehet a betegség - ez sajnos elég komoly dolog is tud lenni, orvos, vagy homeopata nélkül nem biztos, hogy könnyen túl lehet rajta lendülni. Kivéve, ha náthás valaki.

Sokaknál az alvászavart egészségtelen életmód idézi elő. Ez tapasztalatom szerint a túlhajszoltság velejárója. Mi másra is gondolnék, mint arra, hogy ha az ember fáradt, de muszáj még valamit megcsinálnia - iszik egy kávét. Este 8-kor is. Esetleg elszív még egy cigit, mert az átlendít a fáradtságon.

De a leggyakoribb ok mégis a jövőtől való félelem, bűntudat, harag, frusztráltság. Szerintem a pálmát mostanság az anyagi gondok miatti félelem viszi. Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Mi lesz, ha a jövő hónapban nem tudom kifizetni a számlát? Mi lesz, ha nem sikerül átütemezést kérnem a kölcsönre? Kellene már venni a gyerekeknek új cipőt, kinőtték a ruhát. De miből? Ismerős? Akkor tudod, milyen hatást vált ki. De valóban tudod? Úgy értem, meg tudod fogalmazni magadban: Azért nem tudok elaludni, mert... konkrétan, nem ám csak úgy vaktában, hogy olyan sok hülyeség jár a fejemben, hanem konkrétan. Attól félek, hogy:... 

Talán attól félsz, hogy elhagy a párod? Vagy attól, hogy félsz elhagyni? Régen minden rendben volt, de az utóbbi időben valahogy eltávolodtatok egymástól? Diszharmónia van a társkapcsolatban? Vágysz még rá, de nem tudod a módját, hogyan hódítsd meg? Ezen könnyen rágódik a női népség...

Azt már le sem írom, hogy alvászavart okozhat a természetellenes életritmus. Erről 2 bejegyzést is írtam már. Persze okoskodhatok, írhatom, hogy a délutáni legalább 20 perces szundikálás, relaxálás csodát tesz, ha Te épp orvos vagy és 40. órája ügyelsz. Tudom, hogy az ember szituációkban él. De azt is megtapasztaltam, hogy a szituációinkat formálhatjuk, és vagy tudatosan, vagy tudattalanul formáljuk is!

Az utóbbi időben egyre inkább alvászavarhoz vezet az éjszakába nyúló számítógépezés, tévézés. Ez azt hiszem szintén önfegyelem kérdése - elsősorban. Másrészt mi lesz velem, ha nem nézem a tévét -nagyon komoly kérdése. Mi lesz, ha nem csetelek éjjel? Unatkozom. Félek a csendtől - mondhatod. Csak egy darabig. Ahogy a tévézés, számítógépezés szokását kialakítottad, le is tudod bontani. Lépésenként persze. Illetve akkor, ha van más, amivel lekötöd magad. Ha találsz valamit, amiben ki tudsz bontakozni, amit szenvedéllyel tudsz űzni. De előbb talán meg kell tanulnod ellazulni, és ismét aludni. A hogyanokról is szeretnék majd később írni.

A fiatalabb korosztálynál alvászavarhoz vezet a gyakori éjszakázás. Ebben azt hiszem leginkább a nagy kamaszok, fiatal felnőttek érintettek - másrészt mi szülők, ha hagyjuk, ha nem állítunk határokat eléjük.

Az éjszakai ügyeletet vállalók pontosan tudják mivel jár a kialvatlanság. Az éjszakába nyúló munkát végzők szintén mesélhetnének a másnap délelőttjükről, amikor a 3. kávét döntik magukba, hogy tudjanak összpontosítani.

Leggyakrabban mit tesz az Isten lánya, ha nem tud elaludni? Hopsz, nyúj az altatóért és máris semmi baj. Mit tesz, ha éjjel rosszat álmodott és szorongásos álmából felriad? Nyúl az átalvást segítő gyógyszerért és minden meg van oldva.

A Dr.Info (drinfo.hu/betegsegek/) honlapon találtam egy érdekes megjegyzést erről. Így szól:

"Ismert tény, hogy rövid ideig, rendkívüli helyzetekben tanácsos altatót szedni. A hosszú távú szedéskor a szervezet hozzászokik az altatóhoz, így a hatás eléréséhez emelni kell az adagot. Ezekben az esetekben a gyógyszerfüggőség veszélye fenn áll."

Az én véleményem szerint a gyógyszer beszedése a könnyebb út. A nehezebb, vagy annak tűnő, ha először is megtaláljuk a problémáink okát, majd elkezdünk foglalkozni magunkkal.

Szerinted?

 
 

18 komment

Címkék: alvászavar okai


A bejegyzés trackback címe:

https://mamijolalszik.blog.hu/api/trackback/id/tr11707861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FreeChoice Magazine · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.10.11. 16:15:47

Móni,

Bár a posztodban a "Valaha kivülállóként megnézted mit csinálsz délután öt és éjfél között? " vártam a választ, nyilván még később bővebben írsz róla.

Ezenkívül egy (több) jó tippet vártam arra, hogy hogyan csináljam, hogy kivülállóként lássam magam úgy általában, illetve egy egy adott élethelyzetben. Szerintem ezt a lépést a legnehezebb megtenni, amikor egy lépéssel hátrébb állsz az életedtől(ből), hogy rá láss. Én pölö erre igazán hatékony megoldást nem találtam. Persze vannak stratégiáim, de nem mind, nem mindig, és nem minden területén működik az életemnek.

A gyógyszerekről: nem csak hogy átmeneti megoldás, hanem csak tűzoltás, hisz csak a tünteket "kezeli", csökkenti, tompítja, de nem kezeli a probléma gyökérokát.

FCM

ui: azért (is) szeretlek olvasni, mert nagyon hasonlóan gondolkodunk (legalábbis ezekkel a dolgokkal kapcsolatban) úgyérzem

mamijolalszik 2008.10.11. 22:27:37

Szia Kedves!

Jól esik, hogy beírsz. Várom már, mikor indul el a klaviatúra a többiek keze alatt...
Nem akartam minden bekezdés alá írni, hogy erről is, meg arról is szeretnék írni, mert akkor teljesen eltértem volna a témámtól. Egy kis blog bejegyzésbe nem tudok többet belesűríteni ennél.
Kívülállóként magunkra nézni - ehhez is vannak ötleteim. Tapasztalatom szerint egy beszélgetésben, vagy csoportos beszélgetésben könnyebb, mert adnak visszajelzést, és van mihez, kihez mérni az adott szitut.
Egy konkrét tipp: A legegyszerűbb úgy elindulni, kívülállóst játszani, ha leírod mit csináltál 17.00-18.00 között, mit 18-19 között és így tovább. Írod 3 napig (egy külön füzetbe, elég 3 kulcsszó) aztán visszanézed. Majd leülsz!.. nem folytatom, majd írok róla egy külön bejegyzést.

FreeChoice Magazine · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.10.12. 14:19:31

Móni,

OK!

Nem elvárom, csak vártam... ;)
Egyébként jól csinálod, ahogy...

Az ötletek kiindulásként nagyon jónak tűnnek, várom a bővebbet, na meg a továbbiakat!

FCM

Lizi 2008.10.12. 15:09:41

Pölö, lesz olyan, hogy külön fejezet a szórakoztató dolgoknak, amikkel könnyebb kikapcsolódni? humor, szabadidős tev. ajánlók ilyesmi?

mert ha már megoldás kell, és a problémát feltérképezted, esetleg lehetne...

hm? kicsit megihlettek az eddigi véleménycserék...

Lizi 2008.10.12. 15:11:21

én el sem tudom képzelni, hogy így jegyzeteljem a napomat, képtelen lennék rá. :) azt is elkummantanám, mint a tennivalókat:)

FreeChoice Magazine · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.10.12. 16:51:25

Lizi,

Ne hidd! Próbáld ki!

Bár ezt az utólag jegyzetelős, kielemzős koncepciót még nem próbáltam.

De nekem a tervezésnél, és fejlesztésnél bejött, sőőőt...
Írtam is, hogy kirakok mindent a fejemből, és hely szabadul fel a kreatív gondolatoknak.
Arról nem is beszélve, hogy még nem jegyzeteltem, akkor is jöttek az ötletek, de ahogy jöttek, úgy a régieket felül is írták. Tehát pont akkor amikor adott, gondolatra lett volna szükség, pont akkor pont az nem volt "kéznél"!

Én ki fogom próbálni a Móni tippjét! ;)

FCM

FreeChoice Magazine · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.10.12. 16:58:39

"kicsit megihlettek az eddigi véleménycserék... "

Engem is:

Agykontrol, célkitűzés, játékok, nyelvtanulás, önismeret, önkontrol, olvasás (könyvek)

Ez utóbbiról jut eszembe egy gondolat, bár nem tudom kitől származik, valahogy így hangzik:

Aki túl sokat olvas, ahelyett hogy saját gondolatai lennének, henye szokásokat vesz fel...

Szerintem lehet benne valami! ;)

Szerintetek?!

FCM

Lizi 2008.10.13. 12:50:46

Van. Sőt! nagyon jó mondás

FCM, nem tudtam nálad kommentelni, pedig minden megpróbáltam. Regizve nem vagyok, de más hasonló oldalalkon nem is kellett :(.

Miért lehetett?

(bocs Móni, hogy off és egybenkösz, hogy itt beszélhetjük meg :))

Lizi 2008.10.13. 12:56:37

Párom furcsa szokást vett fel. lefekszik aludni 8-9 körül, és felkel hajnal1-kor, hogy az űrstatégiás játékában mentse a flottáit. (játszik, na, magyarul) egy óra múlva visszafekszik. reggel összevissza ébred. Mindegy, nagyfiú már, majd alszik, ha álmos:) engem nem zavar, de kiváncsi vagyok, lesz-e alvászavara a jövőben, hosszú távon. ha lesz, megírom, felteszed? ;)

Moni · http://mamijolalszik.blog.hu 2008.10.13. 15:46:09

Kedves Lizi!

Lesz neki. :) De előbb azt gondolom kimerülése lesz neki. Fejfájással kombinálva, hányinger, bizonytalanság, frusztráltság. Aztán hozzászokik a szervezete és automatikusan felkel. Ha már más életritmust akar éni, akkor sok önfegyelemre és állandóan ismétlődő esti ritmusra/napirendre lesz szüksége, hogy másik szokást vegyen fel.

Naná, hogy kiteszem a történetét! Esetleg nem akarja mindjárt Ő megírni?

:)

Lizi 2008.10.13. 17:19:31

Az teljességel ki van zárva, hogy megírná :)
még csak én aggódok, :) és szupertitkos az is, hogy ezt egyáltalán ideírtam

LiziM 2008.10.13. 17:44:28

feedet mentek! örülök, hogy van :) új? vagy csak az én figyelmemet kerülte el? mikor először itt jártam még nem volt:)
fejlődünk, fejlődünk? :) grat.

Csacsacsa 2008.10.20. 13:22:55

Sziasztok, én több mint egy hónapja nem dohányzom, és kb. 25 napja nem alszom. vagyis elájulok este 9-kor, majd 2 tájban felébredek, alfázgatok, merengek, de aludni csak olyan 5 óra tájban tudok újra. 7-kor viszont kelni kell, ami borzasztó. Mitől lehet ez? összefügg a nemdohányzással? Mert akkor inkább visszaszokom. :)

Lizi 2008.10.20. 15:07:56

csacsa

ismerem a tüneteggyüttest. én dohányzás nélkül is produkáltam sokáig :) lehet köze a dohányzáshoz, (leszokáshoz) de NEHOGY visszaszokj! szerintem.

Lizi 2008.10.20. 17:08:17

mennyi stressz ér mostanában, csacsacsa?

sztem, csak több mint eddig. stesszként élheted meg, hogy leszoktál ? esetleg? /ötletelek/

drágáim! Én ma reggelre különben csak 1,5 órát aludtam, a többi huhogás volt, baglyoztam. ehhez képest vagyok jól, keresztbe áll a szemem. :) (ennek mi az emotikonja?) volt egy kis maradék kávé, és én annak ellenére megiszogattam, hogy már egy fél éve nem kávézok egyálatlán. Pocsékba menjen, inkább, mint kárba. Fél egykor megittam egy felest (fehér rumot, hogy lehúzza a vérnyomásom) semmi hatás. egy óra múlva egy brutálisan kiáztatott, levendulás nyugatóteát. aha, persze, 4-kor sikerült is elaludni! háromnegyed hatkor pedig arra ébredtem, hogy olyan rémálmom van, hogy atomtámadás fenyegeti Görögországot, és azon filózunk, hogy hova meneküljünk. (miért pont Gör.o?? nem jártam még ott...)


tehát, aki egyszer letett valamit, ne vegye vissza! minek kellett nekem kávét inni??

volt egyszer egy másik fura éményem is a hársfavirág teával, az nem hagyott aludni, később kiderült megemeli a vérnyomást kissé, attól lehet az izzasztó hatása is. pedig én csak a kezdődő náthámat szerettem volna kikúrálni vele, ehelyett forogtam tőle, mint a ringlispíl. (hogy kell ezt helyesen?:))

ehh, mit nekem marihónalja, meg partidrogok, a kertből is össze tudok szedni olyan hatású gazakat, hogy csuda éjszakám lesz tőlük ;) (irónia ofkorsz)

Lizi 2008.10.20. 17:37:46

csacsacsa:

van egy kemény módszer a javulásra, nehéz, de megéri, sajna a legjobb, és legígéretesebb gyógymódok az önuralmon alapulnak (szerintem)
Próbálj meg ébren maradni legalább 10-ig. (mondjuk tovább ne, mer áteshetsz a ló másik oldalára, és a túlzott fáradtságtól nem fogsz tudni aludni.) ne dolgozz, valami általad kedvelt tevékenységet csinálj, ami nem túl passzív (ne tv-nézés vagy hasonlók) és ha 10kor ájulsz be az ágyba meglátjuk, mikor kélsz fel. ( van esélye, hogy egy órával később, 3-kor, de lehet, hogy normális időpontban).

vagy hajnalban egy kislámpa fénye mellett olvass, egy kicsit, ha megteheted, nem zavasz senkit. nem muszáj az ágyadban, néha az is segít, ha átsétálsz egy másik helyiségbe, felkelsz egy kicsit. ezt is próbáltam, nem rossz, megvan a hangulata a hajnali olvasásnak. (segítsetek, kinek is van az a nagyon hangulatos verse, amiben egy ilyen virrasztását írja le, Radnóti vagy valamelyik kortársa? középiskolás anyag. ) állítólag a hajnali kötés-horgolásnak is, egy munkatársam kiskabátot horgolt, a virrasztásai alatt az unokájának :)
ezt viszont még nem próbáltam.
párom automatikusan a számítógépet kapcsolja be és online játszani kezd. nekem attól már sűrűn könnyezne a szemem. neki fakírszeme lehet.

bocs a szómenésért, mint mondtam volt, fáradok.

Lizi

FreeChoice Magazin · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.10.20. 21:11:20

Persze sorolhatnék, egy-két működő ( kinél-kinél hogyan, mennyire) tippet.

De ha már mindenképp felpörögsz éjszakára és „izgibblevezetés” objektív okok miatt, nem lehetséges.
Akkor itt van egy jóhír:
www.privatbankar.hu/html/techtud/tud.php?kommentar=26358

Tehát aki teheti, és az életritmusa olyan, használja ki aktívan az éjszakai nem alvást, önismeret, tervezés, agykontrol…
Sőt ami hiányzik mindennapi életünkből, az elmúlt nap lezárása elemzés, összeveszések megbocsátása. Praktikusan, szubjektíven, imával…

FCM

Ui.: persze nem kell mindent készpénznek venni még a legprofibb orgánumoktól sem!

mamijolalszik 2008.10.20. 21:41:49

Csacsacsa!

A dohányzással rendkívül sok stresszt vezettél le. (Több, mint biztos.) Ez a kis játékszer kiesett, maradt az eddig lefolytott, vagy áttételesen-időlegesen átvészelt stressz. Értsd alatta: aggodalom, félelem, düh, méreg, harag, önbizalomhiány, kommunikációs kérdések, elhallgatások stb. érzése.
Mivel az ember önuralommal él, napközben gondolom átvezetet ezeket valahogy. Amikor viszont elalszunk, kioldódik a stressz is, félelem is, elfolytott érzések is. Az éjjeli megébredésnek nagyon sokszor ilyen a háttere. Mivel pontos információt nem tudok - így első blikkre ezt gondolom.
A közeljövőben igyekszem időt keríteni arra, h írjak egy-két cikket az ÉFT-ről - ami egy remek módszer. :) másrészt egy készülékről, ami csökkenti a stresszt, harmadrészt gyakorlatokról, negyedrészt gondolkodásról, ötödrészt...
Egy kis türelem!
süti beállítások módosítása