mami alvászavar

Hogyan tudod megszüntetni az alvászavart?
Gyakorlati és praktikus tanácsokat , egyszerű technikákat adok a kezedbe, hogy megszűnjön az alvászavarod.
Kérdezz, fejtsd ki a véleményed!

Friss topikok

2008.09.25. 01:28 mamijolalszik

A pihentető alvás létszükséglet

Reggel a telefon dallamosan cseng felénk. Én még szeretem ilyenkor a fejemre húzni a takarót. Legalább öt perc erejéig! Úgyhogy egyet kell értenem Wlcsek Annával, a Vasárnap Reggel újságírójával, aki azt állítja, hogy a reggel és az óra örök ellenségei egymásnak. A hétvégén beszélgettem egyik régi ismerősömmel, aki nem tudta, hogy alvásprobléma, ha nehezen alszik el. Ez az apró elszólás meggyőzött arról a tényről, sokan úgy küzdenek alvási problémákkal, hogy nem is Pihentető alvás  tudnak róla. A kutatások szerint az ország 5-10 százaléka. Akárhogy is számolom, ez legalább 500.000 ember!

A fele nyüszítve horkol...

Öblösen, reszketegen szűri a levegőt. Még rosszabb, ha visszatartja. Erről eszembe jut az Áljon meg a nászmenet egyik jelenete, amikor Julia Roberts utánozza hajdani barátja horkolását. Ahogy az a nő horkol! Egészen elnyújtva, gargalizál, nagyokat horkant, hogy egy vadkannak is díszére válna! Ha ilyen ember mellett alszol, néha arra riadsz, magad sem vettél levegőt! Milyen technikákat ajánl erre a jelen kor orvosi megközelítése?

Légzéskimaradás, pontosabban légzészavar (alvási apnoé) esetén többek között speciális szájprotézist, ami megakadályozza a nyelv hátracsúszását. Azért én beszélgetnék olyan pácienssel, aki otthon is használja ezt a büntetésnek is beillő segédeszközt! Tiszta középkor - szerintem.

A másik a légsínterápia, amikor a tisztelt delikvensnek az orrába levegőt fújnak. Persze számítógépes analizálás mellett. Hát? Erre sem szavaznék, annyi biztos. Bár ha elképzelem, hogy mondjuk a korosodó István bácsi otthon beüzemeli a számítógépet és a saját orrába levegőt fúvat, akkor olyannak látom magam előtt István bácsi arcát, mint aki citromba harapott.

Nyugtalan lábak

A másik gyakori alvászavar a nyugtalan láb szindróma. Nyugalomban az ember lába mocorogni kezd, mint a nagyapámnak 80 éves kora fölött. Mindig mondta, Lányom, a lábam nem bír nyugodni!

Kezelése? Gyógyszer. A gyógyszer az jó, vélik a neurológusok. A tünetet biztosan, vagy majdnem biztosan kezeli. Legfeljebb a beteg hozzászokik. Vagy esetleg a teste bonyolult rendszerében valahol másutt más bajban tovább fokozódik a betegség. Csak mondjuk már nem nyugtalan láb szindrómája lesz, hanem valami más. Azt majd egy másik specialista kezeli. Más gyógyszerekkel. Ahogy a tünetek diktálják...

Álmatlanság

No és a leggyakoribb alvászavar mi más is lehetne, mint az álmatlanság. Wlcsek Anna becsületére legyen mondva, egy neorológussal készített beszélgetést. Az orvos erre azt mondja, az álmatlanság a civilizált élet mellékterméke.

 Bumm! És igazat szól. Régebben, tévé híján, 24 órás bolt nyitvatartás híján az emberek másként voltak berendezkedve. Ma túl sok a stressz, a kávé és kevés a mozgás.

Mi a gyógymód? Ki sem találnátok: A gyógyszer. Ez a legmegfelelőbb megoldás álmatlanságra. Másrészt a pszichoterápia.

Szerintem nem csak e két út között lehet választani. A harmónia megteremtése, a lazítás elérésére sok egyéb technika is létezik.

 

A következő bejegyzésben éppen ezért először a személyes tér harmóniájának megteremtéséről fogok írni.

 

6 komment

Címkék: alvászavar álmatlanság lábak nyugtalan horkolás


A bejegyzés trackback címe:

https://mamijolalszik.blog.hu/api/trackback/id/tr81680388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lizi 2008.09.26. 10:21:18

Szépen alakul ez a honlap, :) csak így tovább, szurkolok, így ismeretlenül is. Már csak azért is, mert volt egy hosszú időszak, amikor magam is megtapasztaltam az alvászavar egész sok fajtáját, így érdeklődve olvasom, hogy mások hogy is vannak ezzel.
Pacsirta típus lettem, mert már a szüleim is azok és ezzé váltam. a furcsa az, hogy a kollégiumban, ahol az élet szükségképpen bagoly-természetű, nem lettem bagoly. kicsit szenvedtem, hogy nem volt nyugalom este, de egy idő után megtanultam nem tudomást venni róla (mondjuk az átlagosnál amúgy is nyugodtabb kolim volt) szóval én egyszerűen elalszok este 10 kor bárhol, de ha négykor kell kelni, semmi gond.

A gyógyszeres kezelést egyáltalán nem támogatom. semmilyen típusú zavarra sem. ha úgy adódik, hogy felkelek az éjszaka közepén, és sehogyansem tudok visszaaludni, (ez néha előfordul azért) inkább csinálok valami csendes, figyelemelterelő tevékenységet, és nem idegeskedek tovább.

nagyon kíváncsi leszek azonban arra, hogy ha valaha sikerül utódot nemzenünk a párommal, akkor gyökeresen megváltozik-e az életem és az alvási szokásaim. Lehet, visszanézek ide, és leírom, ha úgy alakul :) mert azért így kettesben élve a férjemmel biztos nincs annyi stressz, mint egy nagy 5 fős családban (ámbár az sem megoldhatatlan úgy hiszem és látom is rokonaim példáján)

Pá mindenkinek, szép napot.

mamijolalszik 2008.09.27. 00:39:47

Kedves Lizi!

Nagyon örülök a hozzászólásodnak. Bizony más lesz az élet, amikor jönnek a srácok. :) A minap a kedvenc óvónőnkkel beszélgettem. Kíváncsi voltam, más szülők is szenvednek-e attól, hogy az ovis gyerekük nem akar aludni az esti lámpaoltáskor. Valamelyik nap megírom a beszélgetésünket! A Te tapasztalataidra is kíváncsi vagyok!

Lányok!

Boldog lennék, ha ti is tollat, illetve billenytűzetet ragadnátok!

Addig is jóéjt, szép álmokat!

Lizi 2008.10.01. 11:19:34

A gyerekek még élvezik az életet. (optimális családban) mindenre rácsodálkoznak, mindent maximálisan meg/át akarnak élni. persze, hogy nem akarnak aludni, nehogy kimaradjanak valamiből. :)

Mikor a fáradtságtól/stressztől depressziós lettem kicsit (kb. 6 évvel ezelőtt) akkor alakultak ki a legdurvább alvászavaraim. aztán úgy alakult, hogy egyszer sikerült egy jót aludni. akkor jöttem, rá hogy az álomba menekülök. amíg alszok, addig sincsenek napi gondok. aztán így kipihentem magam fokozatosan és a depi is elmúlt :)
arra már nem emlészem, hogy ez előtt a tapaszalat előtt vagy után olvastam, hogy a depressziósok egy részénél, pont, hogy az aluszékonyság a tünet. Mindenesetre, ha valaki úgy depis, hogy először nem tud aludni, aztán meg bárhol, bármennyit, akkor már közel a gyógyulás.

Az a baj, hogy konkétan sikerült is rászoknom az alvásra. ha néhanapján produkálom is az inszomniát, az is a hajnali kukorékolásban nyilvánul meg, déltől éjfélig bármennyit bírok aludni :)

no, üdv mindenkinek, szómenést csak azért kaptam, hogy ha valaki hasonlóan él, üdvözlöm, ha pedig valaki rácsodálkozik a történetemre, hát tudja, hogy ilyen "fura madarak" is vannak

Lizi

mamijolalszik 2008.10.01. 11:47:34

Elég jól emlékszem arra, amikor én is inkább aludtam, csak ne kelljen jelen lennem a jelenben. Aztán egész nap olyan voltam, mint aki bekómált.
Tudod, azt gondolom néha, könnyebb homokba dugni a fejünket, mint megkeresni a miérteket. Miért érzem magam ilyen ócskán? Mi okoz bennem feszültséget? Hogyan szeretném másképp érezni magam? Mi kellene ahhoz, hogy...
Holott ezek az egyszerű kérdések nagyon fontosak és előre visznek. Hamarosan majd írok az ÉFT-ről (Érzelmi Felszabadítási Technika) és akkor visszakanyarodok ide is.

Lizi 2008.10.02. 07:32:28

várom az írást!

azt is várom, amit a kedvenc óvónénivel beszélgettetek. ugye nem felejtetted el? ;)

mamijolalszik 2008.10.02. 18:54:55

Csalihó!

A napokban megírom. Az anyagot felvettem, idő kérdése csupán. Hétfőre terveztem megjelentetni.
Köszönöm a biztatást. Jól esett.
süti beállítások módosítása