mami alvászavar

Hogyan tudod megszüntetni az alvászavart?
Gyakorlati és praktikus tanácsokat , egyszerű technikákat adok a kezedbe, hogy megszűnjön az alvászavarod.
Kérdezz, fejtsd ki a véleményed!

Friss topikok

2008.08.16. 03:05 mamijolalszik

Az eltérő bioritmus megöli a társkapcsolatot?

Akik csak a pirulákban, a látható, kézzel fogható dolgokban hisznek, megdöbbentő tényekkel kell hamarosan szembesülniük! Miért is?

A testnek 23 napos ritmusa van, míg a léleknek 28 napos, és a szellemnek 33 napon át tartó ritmusa van.

Johanna Paunger és Thomas Poppe bioritmusról írt cikkéből kiderül, hogy ezek a ritmusok egymást keresztezve hullámzanak és ez a három ritmus szüntelenül befolyásol minket.
Amikor a hullám teteje felé megyünk, aktívak és befogadóak vagyunk. Minden könnyedén megy körülöttünk. Minden ok nélkül feldobottak vagyunk. Viszont amikor átfordul a hullám és csúszunk lefelé, akkor semmi sem stimmel. Rossz közérzet, figyelemhiány – minden különösebb ok nélkül.
 
Mire figyeljünk a mindennapokban a test bioritmusa kapcsán?
 
A szerzők szerint, akik a testükkel végeznek munkát, (mint a sportolók, masszőrök, fizikai munkások) azok érezik a leginkább a testük bioritmusának változását. A 23 napos ciklus csúcsán általában életerőtől duzzadnak, kitartóak, a testi munka könnyen megy, a sportolók új csúcsokat ostromolnak. Viszont minden váltónap kritikus a test ritmusában, mert ilyenkor könnyebben betegszenek meg, könnyebben sérülnek le, és sokkal inkább kell koncentrálni a feladatok pontos végrehajtásakor.
 
Bébi ritmus
 
Érdekesség, hogy állítólag a szülésznők ismerik a babák bioritmusának fontosságát. Bár nem tudom, hogyan használják ezt a tudásukat, mert a mamik a babájukkal együtt 5 nappal a szülés után eljönnek a kórházból…
A lényeg, hogy a 11. nap állítólag az újszülöttek számára „válságos” időt jelent. A 11. nap ugyanis a test ritmusának váltónapja. Ezen a napon gyakran előfordulhat hányás, vagy egyéb testi jelenség – emiatt fontos a fokozott figyelem.
„1 hónap elmúltával a bébik is túl vannak a legnehezebbjén” – írják a szerzők. A kicsik 33 napos koruk után esnek át először mindhárom ritmus csúcs és mély szakaszán, és megélték mindhárom váltónapot. A hullámvölgyek fokozatos erőhanyatlást, lecsökkent testi erőt mutatnak, míg a hullámhegyek az aktív napok.
 
Ha a mamik tudják a saját bioritmusukat, akkor könnyebben belátják, hogy amikor a test bioritmusában a hullámvölgy időszaka van, pihenjenek, délután szunyókáljanak, hogy új erőt gyűjtsenek!
 
Kinek lényegbevágó, hogy figyeljen a saját lelkének bioritmusára?
 
Ez a ritmus gyakorol döntő befolyást a külső-belső figyelemre és érzékekre, az ösztönös megérzéseinkre és az alkotóerőre. Tanárok, orvosok, tanácsadók, ápolók, pszichológusok nem árt ha tudják, hogy a csúcsszakaszban hozzák a legjobb formájukat. Ez a szakasz a pozitív gondolkodók kánaánja.
Viszont, 14 napos távolságra – mindig pontosan a hétnek azon a napján, amelyiken születtünk – a lelki ritmusban váltónap következik be. Rövid, de néha kellemetlen időszak. Ez az érzések zűrzavarának ideje, bosszankodás csip-csupp dolgokon. Ilyenkor esünk könnyen levert hangulatba, tapinthatóbbak a félelmeink. Tehát, fontos lenne, hogy ne zuhanjunk feltétlenül pesszimizmusba. A Münchausen Báró ilyen állapotban húzta ki magát a saját hajánál fogva szorult helyzetéből.
 
A lelki mélyponton lévő gyerekeknek hiábavaló vállalkozás prédikációt tartani ilyenkor, ugyanis egyik fülükön be, a másikon ki fog jönni a fejmosás. J
 
Szabad szellemi foglalkozást űzők, vizsga időszakra készülők figyelem!
 
A szellem 33 napos ciklusa a terv szerinti munkát és a szellemi teljesítőképességet érinti. Megértés, tanulóképesség, előrelátó gondolkodás, kombinációs készség azok a területek, amik ide tartoznak. Amikor a hullámhegy kezd kirajzolódni, könnyebb elsajátítani a tanulnivalókat, könnyebb összpontosítani. Ilyenkor érdemes vizsgára jelentkezni, vagy tanfolyamra menni.
Itt a váltónap a 16. nap. A hullámvölgy időszakában a reakcióképesség lanyhul. Például ilyenkor fontos lenne jobban figyelni az autóvezetésben, mert ebben az időszakban könnyebben követünk el hibákat.
 
 
Praktikus megközelítés 4 lépésben:
 
1.  Kellemetlen lehet, ha neked és a partnerednek nagyon eltér a bioritmusa. Amikor Te épp pörögsz, majd ki csattansz az optimizmustól és Ő szétszórt, ingerlékeny, félelmek gyötrik, nem könnyű türelmesnek maradni. Viszont vigasztalhat a tény, hogy pár nap múlva fordul a kocka.  Addig is, ha ismered társad bioritmusát, megteheted, hogy programot szervezel magadnak arra a napra, vagy pár órára, amíg a társad lelki görbéjének 14. napja (a hétnek pontosan azon a napja, amelyiken született) eljön.
2.  Nézz utána a saját bioritmusodnak, mert profitálhatsz belőle!
3.  Ha ismered a testi, szellemi, érzelmi csúcspontjaidat, előre meghatározhatod a fontos munkáid, vizsgáid időpontját, hogy a maximumot tudd kihozni magadból és a helyzetből is.
4.  A saját bioritmus megismerése alapjában véve mindig személyes tapasztalat. Soha nem általánosítható – mondják bölcsen a szerzők. Belőle semmiféle ajánlás mások számára nem levezethető, mert a másik embernek kizárólag az ő személyes bioritmusával kell foglalkoznia.
 
 
 
Kapcsolódó cikkek:
Jó gyűjteményes oldalt találsz www.mimi.hu site-on.
Ajánlom figyelmedbe a www.interno.hu oldalt.
 
U.I. Hogyan függ össze a bioritmus az alvászavarral? Ahogy megvan a szervezetünk 24 órás ritmusa, azon belül saját ritmusa van a sejteknek, saját ritmusa van a szerveknek, a hormonoknak, ráadásul hat ránk a bioritmus 3 különböző ciklusa is. Az aktív szakaszokban, vagyis a hullámhegyek idején pörgősebb napjaink vannak. Ilyenkor lehet, hogy az egyébként is nehezebben elalvók különösen nehezen alszanak el - minden különösebb ok nélkül. Amikor a hullámvölgyben vagyunk, akkor figyelemhiány, szétszórtság, általános fáradtság érzése köszönt ránk, tehát jól tesszük, ha engedünk a testünk unszolásának, és pihenünk.
Egyszerű nem?
 

Szólj hozzá!

Címkék: alvászavar bioritmus mamijolalszik.blog.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://mamijolalszik.blog.hu/api/trackback/id/tr43618186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása